Zobacz te informacje jak zrobić tofu fetę - Kuchnia wegańska

tofu feta

Jest ono kluczowym źródłem białka tak

Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z tych produktów, który często zawierają przepisy wegetariańskie. Jest ono kluczowym źródłem białka, tak ważnego dla ludzkiego organizmu. A jak to jest u wegan? Kuchnia wegańska w ogóle z niego n

Dodane: 10-06-2021 03:59
Zobacz te informacje jak zrobić tofu fetę - Kuchnia wegańska tofu feta
ie korzysta. Eliminuje ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.


Choć może to się wydawać bardzo

Kuchnia wegańska szturmem zdobywa polskie stoły. To, co jeszcze kilka dekad temu byłoby zupełnie nie do pomyślenia, obecnie staje się faktem. Co prawda zawsze w naszym społeczeństwie funkcjonowało grono osób, których podstawa żywienia była rezygnacja z mięsa i przepisy wegetariańskie, jednakże weganizm idzie o krok dalej.

Przepisy wegańskie nie tylko bowiem zakładają rezygnację z jakiejkolwiek postaci mięsa, lecz również całkowicie odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także niezwykle popularne w Polsce przetwory mleczne, miód, jaja, etc. Choć może to się wydawać bardzo awangardowym podejściem do sfery żywienia, to jednakże oparcie diety o produkty roślinne przynosi wiele prozdrowotnych efektów, dzięki czemu popularność weganizmu stale rośnie.


Istota weganizmu

Wegetarianizm to powszechnie znana metoda odżywiania i przepisy wegetariańskie są wszechobecne, lecz weganizm nie jest już tak dobrze znany. Sama idea odżywiania się na bazie roślinnej nie jest nowa, bo znana już była w czasach antycznych. Dziś przepisy wegetariańskie są chętnie stosowane w kuchniach na całym świecie. I coraz częściej również przepisy wegańskie, choć kuchnia wegańska wymaga starannego planowania posiłków, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników niezbędnych do pracy serca i całego układu krążenia, do zapewnienia stałej i właściwej ciepłoty ciała i właściwego działania układu oddechowego, itd.